Kolejna odsłona festiwalu „Aleje Dobrego Smaku”

Adepci i mistrzowie sztuki kulinarnej, miłośnicy tradycyjnych i oryginalnych potraw, w najbliższy weekend jak co roku spotkają się na częstochowskiej „Alei Dobrego Smaku”.

Podczas trzech dni festiwalowych, w środkowym pasażu III Alei Najświętszej Maryi Panny, odbędzie się Jarmark Produktów Regionalnych. Swoje wyroby zaprezentują firmy z różnych regionów Polski. Zwiedzający będą mogli dokonać zakupu produktów oraz uczestniczyć w degustacjach i pokazach przygotowanych przez wystawców.

W niedzielę, 25 czerwca, na pl. Biegańskiego od godz. 12.00 będzie można zobaczyć, jak warzy się domowe piwo, a także wziąć udział w kursie kiperskim prowadzonym przez koneserów z Bractwa Piwnego. Trener barmanów pokaże, jak prawdziwy zawodowiec przygotowuje koktajle. Na odwiedzających czekają też pokazy sztuki kulinarnej w wykonaniu Sebastiana Humskiego, Szymona Szlendaka, Tomasza Karonia, Magdaleny Nowaczewskiej i Remigiusza Rączki. Zostaną też wręczone nagrody zwycięzcom konkursu na najładniejszą letnią kawiarenkę.

25  czerwca (niedziela), pl. Biegańskiego:
12:00 – 18:30 – pokaz warzenia piwa domowego oraz kurs kipierski piwa  prowadzone przez
Towarzystwo Promocji Kultury Piwa – Bractwo Piwne – Krąg Częstochowa
12:00 – Pokaz sztuki barmańskiej „Zdrowe koktajle’’  w wykonaniu Mistrza Jerzego Czapli Trenera Profesjonalnych Barmanów, założyciela Centrum Szkolenia Barmanów, laureata licznych konkursów
13.00 –  Pokaz Kulinarny w wykonaniu Sebastiana Humskiego Szefa Kuchni Zajazd Hetman; restauracji, która pod jego wodzą zdobyła tytuł ,,Najlepszego Lokalu Gastronomicznego w latach 2013 i 2015’’, członek stowarzyszenia Euro Toques Polska, uczestnik i laureat wielu prestiżowych konkursów kulinarnych.
14.00 – „Kuchnia dla aktywnych w wykonaniu Szymona Szlendaka i Tomasza Karonia’’  –
Szymon Szlendak – Juror w finale Kulinarnego Pucharu Polski , Tomasz Karoń – Szef Kuchni w Centrum Rozrywki Kubatura w Opolu
15:30 – Wręczenie nagród w konkursie „Na najładniejszą kawiarenkę letnią 2017’’
16:00 – Magdalena Nowaczewska – zwyciężczyni V edycji konkursu Master Chef
17:00 – Remigiusz Rączka – kucharz śląski znany  m.in. z programu telewizyjnego ,,Rączka gotuje’’

Jarmark: 23-25 czerwca, godz. 11.00 – 19.00

Imprezę organizuje Częstochowska Organizacja Turystyczna, a honorowym patronatem objął ją prezydent Częstochowy Krzysztof Matyjaszczyk.

[mb]
źródło: UM Częstochowy